Vanliga frågor & svar

Här hittar du svaret på de vanligaste frågorna vi får.
Skulle det du funderar över inte finnas med här så hör gärna av dig till oss!

Att tänka på vid fliseldning.

Vad ska jag tänka på om jag vill ha en flispanna?

 

Det viktigaste när man planerar för en investering av en flispanna är att först och främst att få en panna med kvalitet som också är väldigt driftsäker. Det finns idag många fabrikat på marknaden där givetvis alla slår sig för bröstet att man är både störst och bäst. Var noggrann och kritisk i era val av leverantör. Fråga mycket om bakomliggande dokumentation eftersom det är dokumentationen och den utbildning ni får som ger er en grund att kunna ta hand om er anläggning på ett bra sätt. Har leverantören en bra support och bra dokumentation för denna support?

Sedan kommer vi till det praktiska. Att ha en fliseldning jämfört med ex pelletspanna ger en stor skillnad (förutom att flis är billigare att elda med) i hanteringen av bränslet. Viktigt här är att man har en logistik som fungerar. En flispanna kräver att man har ett förråd som är relativt stort så man får en bekvämt system att jobba med, alternativt att man har ett mindre förråd intill pannrummet men ett större mellanlager bredvid som man kan ta ifrån och lasta in i sitt förråd med oftast med en traktor.

En viktig detalj med flis och stora förråd är atts e till att ventilationen fungerar så man inte får mögel i flisen. Kontakt oss för råd och konsultation.

Hur fuktigt bränsle kan jag elda?

HERZ Firematic pannor kan elda flis upp till en fukthalt upp till 40% och HERZ Biofire kan elda flis upp till 50% fukthalt. Det är lite mer än de flesta fabrikaten på marknaden och öppnar upp för att kunna elda en större del av variation på de bränslen man kan få tag på alt. tillverka själv. En fuktigare flis tar självklart ner effekten och det går åt mer bränsle samtidigt. HERZ Firematic pannor har en beräknad effekt enligt broschyrmaterialet på 25% fukthalt.

Hur grov flis kan man elda?

På HERZ Firematic kan man elda pellets & flis upp till det som tidigare kallades G50 flis. Nuvarande beteckning ärP16S samt P31S. P31S innebär att de största bitarna får vara max 15cm långa med ett tvärsnitt på 40mm2, samt 60% av flisens fraktioner skall hålla 3-31mm.

Till HERZ Biofire kan man elda pellets & flis upp till G50 samt G100 Storlek.

Vad ska jag tänka på om jag ska köpa en pelletspanna?

Vad ska jag tänka på om jag vill ha en pelletspanna?

 

Precis som med vårt tips om man ska ha en flispanna så är det samma här. Det viktigaste när man planerar för en investering av en pellets är att först och främst att få en panna med kvalitet som också är väldigt driftsäker. Det finns idag många fabrikat på marknaden där givetvis alla slår sig för bröstet att man är både störst och bäst. Var noggrann och kritisk i era val av leverantör. Fråga mycket om bakomliggande dokumentation eftersom det är dokumentationen och den utbildning ni får som ger er en grund att kunna ta hand om er anläggning på ett bra sätt. Har leverantören en bra support och bra dokumentation för denna support?

Sedan kommer vi till det praktiska. Att ha en pellets jämfört med ex flispanna ger en stor skillnad i hanteringen av bränslet. Pellets tar betydligt mindre plats än ex flis och är mångt bekvämare än att elda med ved. Dock gäller det att tänka till även här på just logistiken. Ska man ha småsäck, storsäck eller bulkförråd? Förråd för småsäckar tar lite plats men kräver en större insats hanteringsmässigt samt att pallarna som man köper hem ska förvaras (kan dock stå ute utan problem). Förråd för storsäck är för dom som har traktor och som kan lyfta säcken ovanför förrådet och släppa ner pelletsen i förrådet. Bulkförråd är ungefär som att elda med olja, det kommer en tankbil och blåser in pelletsen i förrådet och sedan åker därifrån. Vi har alla typer av förråd och skräddarsyr en lösning för er.

 

Jag funderar på att investera i färdig panncentral. Vad ska jag tänka på här?

Att investera i en färdig värmecentral är en tidseffektiv och smart lösning speciellt om du ska behålla ditt gamla system som ett backupsystem. Det är också att föredra istället för att bygga en panncentral själv om du ska leja bort den tjänsten. Att köpa en färdig värmecentral med eller utan inbyggt förråd (kan köpas med större externa förråd för att få upp volymen) kommer inte kosta mer än att du själv ska hålla i ett eget bygge med all den tid detta tar utan här får man en beräknad, projekterad och helt färdig panncentral som kopplas in på någon dag när den väl kommer på plats. Vi bygger inte våra värmecentraler på färdiga så kallade “sjöcontainers” utan vi bygger dom helt från grunden med ett kraftigt självbärande golv. Vi lägger en hel del tid på att det ska bli så snyggt och attraktivt som möjligt exempelvis med olika genomtänkta ljussättningar.

Alla våra värmecentraler är helt färdiga från fabrik med isolerade rör, uppmärkta komponenter och en fullständig dokumentation och med centralen kommer det även med igångkörning och en rejäl och seriös utbildning. Kunden kan själv välja mellan att vi genomför allt platsmontage och kopplar värmecentralen till det befintliga systemet eller om man väljer att lösa det själv med lokala entreprenader och oss som support för den insatsen.

 

Elda hästgödsel? Fungerar det?

Biotherm Heat är det bolaget som har kommit längst att elda hästgödsel med sina över 20 års erfarenhet. Idag så är vi inne på generation 7 av våran egen Biotherm förbränningsanläggning som börjar på 250 kW och finns upp till 1000 kW. Under de här 20 åren har vi utvecklat ett förbränningssystem som möjliggör att man kan elda sin egen gödsel på sin egen gård och samtidigt ta bort all kostnad för deponi och befintlig uppvärmning. Med samma anläggning men ett lite annorlunda utförande börjar vi nu också kunna elda slaktavfall från slakterier.

 

På grund av våran nyfikenhet och norrländska tjurighet började vi redan 1996 att forska på eldning av hästgödsel, inte för att det fanns en marknad utan för att vi redan då tyckte det var resursslöseri att dumpa bort sånt material som fanns på varje hästanläggning. Tack vare detta står vi idag som världsledande av förbränning av just hästgödsel i effektområdet upp till 1 MW.

Får man hjälp med projekteringen? Hur får jag ihop helheten?

Vi hjälper varje kund med beräkningar, 3D ritningar och projektering allt ifrån vår första kontakt till vårt överlämnande med en seriös utbildning som dokumenteras och signeras.

Är det lönsamt med bioenergi?

Varje projekt är såklart individuellt och för att man ska få en mer rättvis bild över vad det kommer innebära för kostnader och återbetalningstid så har vi tydliga instrument och hjälpmedel för detta som vi tillgodoser. Här ser man kostnadsflöde jämfört med det uppvärmningsalternativ ni har idag och får en bra presentation av den sk. ROI delen (Return Of Invesmtent).

Vad krävs det för skötsel på min anläggning?

Dagens bioenergisystem kräver väldigt lite skötsel då de är så pass smarta och automatiserade som de blivit. De första helautomatiserade pannorna började se dagens ljus redan i början av -90 talet. Tekniken har gått långt fram så dagens pannor från HERZ är ett resultat av mångårig forskning och framförallt lång erfarenhet. Generellt kan man säga att man ska fylla på bränsle i ena ändan och tömma askan i den andra ändan. Större kontroll/service sker en gång om året där ni kan få ett serviceavtal från oss som sköter om den delen.

Jag behöver kulvert, skorsten, undercentraler mm. Så mycket mer än bara pannan. Hur gör jag med allt detta?

Vi kan ta hand om helheten i ert projekt. Då vi har över 40 års erfarenhet så har vi också byggt upp ett nätverk av leverantörer som löser alla saker runtomkring själva pannrummet.

Vi har ramavtal med de största leverantörerna på pumpar och ventiler och kan tillgodose hela leveransen med allt ifrån att gjuta betongplattor till att gräva kulvert, avlopp och fiber samtidigt som vi installerar undercentraler till de ställen som behöver växla värme. Vi är en totalentreprenör som utför totalentreprenader specifikt inom industrisektorn.